Boete voor bedrijf zonder led-lamp

Kleine en middelgrote bedrijven moeten voortaan bewijzen dat ze energiebesparende maatregelen nemen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze een boete krijgen. Dat maakt de landelijke waakhond op gebied van duurzaamheid eind deze week bekend. Een proef in Gelderland was de opmaat naar deze afspraak.

100.000 tot 150.000 mkb-ondernemers moeten zwart op wit aantonen dat ze doen wat mogelijk is aan energiebesparing. Wie niets aanlevert krijgt een inspecteur op bezoek.Ondernemersorganisaties zijn betrokken bij het maken van de afspraken. Ed Nijpels, voorzitter van de commissie van de Sociaal Economische Raad die toeziet op naleving van de duurzaamheidsafspraken, verwacht dat deze aanpak flink effect heeft.

Volgens de Wet Milieubeheer zijn bedrijven al jaren verplicht energiemaatregelen te nemen als die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Het gaat bijvoorbeeld om het aanpassen van verlichting en het isoleren van een pand. In de praktijk kennen bedrijven die wet soms niet eens. Overheden lieten bovendien na om echt werk te maken van controle. Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk sprak onlangs nog zijn verbazing uit dat ondernemers en overheid het onderwerp links lieten liggen. De extra administratie voor ondernemers valt mee, zegt woordvoerder ​Jeroen Windt van de SER. ,,Vrij eenvoudig’’, zegt hij. Maar niet eenmalig. ,,Want de ontwikkelingen op dit gebied gaan door.’’

Het is geen ondernemertje pesten, stelt Windt. ,,Die zijn er gewoon niet altijd mee bezig. Het is meer bedoeld als ‘kom op jongens, pak die kans’ dan dat de overheid er met de knoet overheen gaat.”

Bron: De Stentor, Johannes Rutgers