Het coronavirus, luchtbehandeling en ventilatie

In bedrijfsgebouwen, zorgcentra, kerken en vooral scholen is voldoende luchtverversvering (ventilatie) nodig. Met ventilatie wordt permanente luchtverversing met buitenlucht bedoeld. Voor het bereiken van luchtverversing is zowel afvoer van oude lucht als toevoer rechtstreeks van verse buitenlucht nodig. Dit verkleint verspreiding van ziekteverwekkers die luchtinfecties veroorzaken, bijvoorbeeld het coronavirus en verbetert het binnenklimaat.

Een goed binnenklimaat begint bij goede ventilatie en filtering van de lucht.  Goede ventilatie betekent dat de aanvoer van schone buitenlucht voldoende is volgens de nu geldende wet en -regelgeving. Aerosolen, deeltjes die het virus kunnen bevatten, worden bij goede ventilatie voldoende afgevoerd en leveren dan geen extra risico. Ook in de winter is het belangrijk om goed te ventileren en zoveel mogelijk te luchten. Bij de luchtverversing spelen een aantal zaken mee zoals de gebruiksfunctie van de ruimte, gebruiksoppervlakte, aantal aanwezige personen, verblijfsduur van aanwezige personen en behoefte van koeling met toevoerlucht.

Nieuwe inzichten over de mogelijke verspreiding via ventilatiesystemen kunnen aanleiding zijn om de wijze van ventileren aan te passen. Dat geldt bijvoorbeeld voor CO2 gestuurde ruimtes (de ventilatie is dan afhankelijk van de aanwezigheid van het aantal mensen; maar reageert reactief). Die ruimtes worden nu vooraf van voldoende luchtverversing voorzien.

Weten of de ventilatie in uw gebouw voldoet? Neem via 072-2205908 contact met ons op voor een inspectie op locatie of vul uw gegevens in het contactformulier in.