EED en energielabels voor Noordwest Ziekenhuisgroep

Voor de Noordwest Ziekenhuisgroep hebben wij een Energie-audit met onderzoeksplicht energiebesparing en energielabels voor de locaties Alkmaar (80.000 m2) en Den Helder (30.000 m2) uitgevoerd. Het ziekenhuis Alkmaar heeft met de jaren diverse verbouwingen ondergaan, waardoor de bouwdelen en gevels complex zijn voor opname en verwerking in Vabi Elements en EPA-software. Hierbij geven wij enige uitleg om voor complexe gebouwen een energielabel EPA-U/D te kunnen opstellen.

Allereerst wordt er met AutoCAD een plattegronden van alle bouwlagen gemaakt met een indeling van alle ruimten met alle wanden en ruimtenamen gemaakt op werkelijke afmetingen.

Alle wanden, vloeren en ramen zijn gedefinieerd en specifiek toegewezen aan de constructies. Alle ramen zijn van tekening herrekend met U-waarde volgens NTSA8800 en als nummer met bouwdeel in de AutoCAD tekeningen geplaatst. Handmatig zijn diverse muren zoals liftschachten toegewezen naar constructie en wanddikte. Doordat alle muren volgens een sjabloon worden ingevuld maken wij een m2GBO export naar een Excelfile waardoor het netto vloeroppervlak voor de labelfuncties is bepaald.

De energiezones zijn vooral bepaald door de opbouw van de ca 30 luchtbehandelingskasten voor de verschillende zorgafdelingen. Door de verscheidenheid aan systemen zijn deze als rekenzones ingevuld. Doordat de LBK’s ook de delen voeden die een industriefunctie hebben, zoals grootkeuken, OK-gebied, laboratoria of technische ruimten (werkplaats) voeden, kunnen we gebruikte  oppervlakten uit de m2GBO-export gebruiken voor het bepalen van het oppervlakte van de energiezones. Verder zijn er energiezones bepaald door andere bouwjaren en/of renovatiejaren.

Hulpfuncties zijn verdeeld in de rekenzones. Bijvoorbeeld een E-kast voor het schakelen van verlichting hoort bij de rekenzone. Een leidingschacht behoort tot een technische ruimten en valt buiten de oppervlakteberekening van de rekenzones. Operatieafdelingen met bijbehorende hulpfuncties zoals handenwasruimte, gangen, toilet e.d. worden vooraf aan een OK gebied toegewezen.

Door automatische omzetting van Elements naar EPA zijn alle constructies zeer nauwkeurig met m2-oppervlakten berekeningen meegekomen. Herberekende U-waarden worden ingevuld in de EPA-software. De Rc-waarden zijn berekend op basis van materiaalgebruik en weergegeven in een eigen ontwikkeld Excelrekenbestand met alle kozijnengegevens. Wij vullen deze ramen qua nummering in Elements in en wijzen het type raam in Elements al toe. In totaal zijn er voor Alkmaar 1900 ramen waarvan er 1500 ramen een belemmeringen hebben!

Hierna zijn de installaties op te bouwen. Met de export naar EPA-software komen alle gebruiksfuncties mee die wij ordenen in de EPA-software.

De centrale cv- en koelinstallaties en vele luchtbehandelingen worden in de software opgebouwd en in detail ingevuld. Omdat tapwater, en dan met name het recirculatiesysteem, een zeer belangrijk deel vormt van de energieberekeningen voor het energielabel van een ziekenhuis zijn deze allemaal zo veel als mogelijk nagemeten en ingevoerd.

De verlichting is in de Excelfile berekend met bijbehorende percentages waarvoor ook de m2GBO export is gebruikt.

Met deze werkwijze op hoofdlijnen is met geometriesoftware van Vabi Elements het gebouw in 3D op te bouwen waarmee wij ook transmissie- koellast en gebouwsimulaties maken voor verdere energiebesparingsprogramma’s. Het energielabel voor het ziekenhuis Alkmaar en Den Helder is beide een B geworden en de werkwijze voor de BRL9500 is door een externe auditor van SKW geaudit.

Voor een offerte voor een energielabel voor een complex gebouw kunt u contact opnemen met uw adviseur via het contactformulier van KEI-Advies bv.